Pohjantähden alla "Jos voit avata solmun kielelläsi, älä käytä hampaita" - itämainen sananlasku

Venäjä käyttää viharikoslakia toisinajattelijoiden vainoamiseen

  • Kielletty taide
    Kielletty taide
  • Kielletty taide
    Kielletty taide
  • Kielletty taide
    Kielletty taide

 Kun Venäjän turvallisuuselinten edustajat  reilu viikko sitten tunkeutuivat Aleksandr Kalistratovin kotiin, hän ei arvannut kirjojensa olevan kiinnostuksen kohteena.

Mikäli epäily uskonnollisen vihan lietsomisesta johtaa syytteisiin, paikallista Jehovan todistajien johtajaa, Aleksandr  Kalistrovia Siperiasta, uhkaa  kahden vuoden vankilatuomio kiihottavan uskonnollisen aineiston levittämisestä. Venäjällä  on arviolta 162.000 Jehovan todistajaa.

Hänen tapauksensa on ensimmäinen Jehovan todistajaa vastaan syyttäjälle  jätetyistä, kahdestatoista muusta tapauksesta, jotka odottavat syytteen nostamista Venäjän ekstremismilain, eli ääriajattelua ja toimintaa koskevan lain rikkomista vastaan.

Oikeustaistelijoiden mukaan 2002 voimaan astunut laki on niin tulkinnanvarainen, että sen nojalla viranomaiset voivat vainota niin uskonnollisia vähemmistöjä kuin poliittisia toisinajattelijoita sekä pelotella tiedotusvälineet harjoittamaan itsesensuuria.

”Viranomaiset käyttävät tätä lakia omiin tarkoituksiinsa”, sanoo Aleksandr Verhovskij, SOVA-ihmisoikeusryhmän  johtaja, joka seuraa vihan, ääriajattelun ja uskonnollisen vapauden nojalla tuomittujen tapauksia.

”Käytännössä tuo laki on universaali työkalu, jota voi käyttää ketä tahansa vastaan… poliittisia, uskonnollisia ja jopa täysin epäpoliittisia ryhmiä vastaan, esimerkiksi ammattiyhdistysaktivisteja vastaan.”

Terrorismin ennaltaehkäisyyn tarkoitettua lakia on sovellettu aiemmin tänä vuonna kahteen tunnettuun moskovolaiseen kuraattoriin, jotka tuomittiin yhteisvastuullisesti 11.300 dollarin sakkoihin skaandalin aiheuttaneen pop-taidenäyttelyn ”Kielletty taide” järjestämisestä  Moskovassa. Samalla taideteosten levittäminen Yuotuben välityksellä kiellettiin, tarkoituksena estää niiden leviäminen islamilaisille alueille Kaukoitään ja Kaukasukselle.

Lähes vastaavaa tulkinnavaraisuutta mahdollistavaa lakia, muun muassa  vihapuheen kriminalisoivan,  rasismin leviämisen ehkäisemiseksi tarkoitettua  ”kansankiihotuslakia” valmistellaan parhaillaan Suomen oikeusministeriössä ministeri Braxin johdolla.    

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Aivan samoin rikoslain ekstremismi-pykälää käytettiin, jotta karjalainen avunhuutaja voitiin pidättää. Hänhän toimitti joukon hätähuutoviestejä monisteina ihmisille ja ilmeisesti mediallekin. Tässä linkissä on hätähuudon epävirallinen suomennos: http://prokarelia.net/fi/?x=artikkeli&article_id=1....

Venäjä käyttää ekstremismilakia todella "monipuolisesti" rajoittaakseen ihmisten sananvapautta ja pitääkseen hallinnon tarvitsemaa pelkoa yllä.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Kiitos linkistä. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että ulkopoliittinen johtomme on vaihdettava sellaiseen, jolla on neuvottelutaitoa ja rohkeutta aloittaa konkreettiset keskustelut Karjalan palauttamisesta. Siellä rajan takana suomen karjalaisille rakas seutu rapistuu ja kuihtuu ilman oman kansansa hoivaa.

Vieras (nimimerkki)

Onhan se hyvä että Venäjä ottaa mallia länsimaisesta ihmisoikeuslainsäädännöstä.

Toislaata kun saamme Suomeen isänmaallisen oikeusministerin, voimme käyttää Lex Braxia virheitä vastaan.

Ei yksin Venäjällä (nimimerkki)

Tuolla Kimmo Kiljusta kommentoivan Reviisori Nenän mukaan näyttäisi siltä, että Suomen valtionhallinnossa joku käyttää viharikossyytöksiä toisinajattelijoiden vainoamiseen. Tai sitten joku Johan Bäckmanin hengenheimolainen käyttää valtionhallinnon suomettunutta selkäränganjatketta hyväkseen tässä viattomanlyönnissä
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/107702-%E2%80%9Dmi...

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Näin on. Entinen kansalaistottelematon Vihreä Liitto, nykyinen totalitaristinen "ihmisoikeuspuolue" Vihreät ajaa oikeusministerinsä Tuija Braxin johdolla Suomeen toisinajattelijoiden vainoon tähtäävää rasismilakia Venäjän mallin mukaisesti.

intrigööri (nimimerkki)

Olen syvästi pettynyt suomalaisen kansanvallan alennustilaan, jossa voidaan ihan julkisesti ja vakavalla naamalla valmistella viharikoslain kaltaisia "uudistuksia". Suomi on ollut ja ainakin pyrkinyt olemaan tasa-arvoinen pohjoismaista demokratiaa noudattava maa, missä lait koskevat kaikkia ja esivalta turvaa jokaisen elämisen oikeudet.
Sananvapaudella on aina ja kaikkialla tietyt rajat ja nykyisinkin voidaan eri tavoin puuttua ylilyönteihin. Nykyisissä rikoslaeissa on ihan riitävästi kohtia estää rikoksia ja rangaista rikoksista. Maan edun kannalta pitäisi miettiä mm. parempia keinoja torjua harmaata talotta ja organisoitua rikollisuutta.
Suomalaisten täysin ylivoimainen enemmistö ei ole rasisteja, eikä syyllisty mihinkään viharikoksiin. Harvat kahelit saadaan kuriin ilman, että tänne tarvitaan diktatuurimaiden mielivaltaisia ihmisten kyttäyslakeja. Turhaa lakiryteikköä pitäisi raivata, eikä istuttaa sitä lisää. Demokratiassa mielipiteiden ilmaisu, sekä politiikan ja uskonnon harjoittaminen pitää olla mahdollisimman vapaata. Kansalaisten alistaminen ja holhous pitää rajoittaa minimiin.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Venäjä käyttää myös piraattikopioinnin vastaisia lakeja toisinajattelijoiden tietokoneiden vakoiluun ja takavarikoimiseen.

Piraattipuolue kannattaisi ottaa tosissaan, kun vielä ehtii.

Meidän ohjelmaamme ja ehdotuksiamme saa sitten kopioida vapaasti.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Olen lähes vakuuttunut, että siihen mennään täälläkin ellei kansa pistä kampoihin. Teette hyvää työtä piraateissa. Minun puolestani me pienet kansanliikkeet ja puolueet voisimme aivan hyvin yhdistää voimamme.

Markus Lehtipuu

Tulen koko alkuvuoden vetämään 4+1-kampanjaa, jossa listaan Perussuomalaisten ja neljän pienen liikkeen ehdokkaita.

Perussuomalaiset
Muutos2011
Piraatit
Vapaus
Itsenäisyys

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Hyvä Markus! Kannatetaan!
Ihailen suoruuttasi ja aktiivisuuttasi. Selkärangallinen mies kaikkiaan.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Elina Moustgaard. Minäkin kieltämättä olen kovasti ihmetellyt oikeusministeri Braxin toimintaa. Eräs lainoppinut sanoo, että Braxilla on heikot tiedot juridiikasta. En kuitenkaan luule, että se on pääsyy hänen toimintaansa. Jos hänen isänmaallisuutensa olisi normaalilla tasolla, tilanne olisi toinen.

Luulen, että kyse on poliittisesta painostuksesta, jota Suomessakin harjoitetaan niin paljon kuin mahdollista. Niinhän sitä tehdään jokaisessa maassa. Heikot ihmiset alistuvat painostukseen.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Saattaa olla, että Braxia painostetaan, mutta kenen tai keiden taholta? Oma puolue etunenässä on ajanut päämäärätietoisesti sananvapauden rajoittamista
tosin ei yksin, RKP on ollut hyvin aktiivisesti rinnalla, ja vaihtelevasti kolmen suurimman edustajat.

Visitor (nimimerkki)

Tämä on jo hieman vanhempi juttu, mutta lähempää ;-)

"Helmikuussa 2002 Espanja teki EU:n puheenjohtajamaan ominaisuudessa “Euroopan terrorismivaliokunnalle” aloitteen, jonka mukaan ns. globalisaation vastaiset aktivistit (harhaanjohtava termi, jota paremmin sopisi esim. uusliberalismin vastaiset aktivistit) määriteltäisiin terroristeiksi. Espanjan hallituksen mukaan EU:n jäsenvaltiot ovat havainneet “erilaisissa Euroopan Unionin huippukokouksissa ja muissa kansainvälisten organisaatioiden kokouksissa asteittaisen kasvun väkivallassa ja rikollisessa vahingonteossa, jota johtavat radikaalit ääriryhmät, selkeästi terrorisoiden yhteiskuntaa”. Nämä “terroristit” ovat aloitteen mukaan “löyhä verkosto, joka toimii erilaisten peitejärjestöjen suojissa. Näillä järjestöillä tarkoitamme organisaatioita, jotka laillista statustaan hyväksikäyttäen AUTTAVAT ja TUKEVAT terroristi-ryhmien tavoitteiden saavuttamista”. Toisin sanoen aloitteen mukaan olisi mahdollista kieltää “terroristijärjestöinä” mm. sellaisia organisaatioita kuin Ruotsin SAC ja muut EU-maiden alueella toimivat syndikalistiset ammattiliitot, Suomessa Kehitysyhteistyön palvelukeskus (ja sitä kautta varmaan myöskin Kirkon ulkomaanapu), Metalliliiton ammattiosasto 49, Vihreät nuoret ja opiskelijat (eli hallituspuolueen nuorisojärjestö) ja ties mitä kaikkea. “Terroristiryhmien tavoitteiden saavuttamisen auttamiseksi ja tukemiseksi” kun voidaan aloitteessa otetun näkökulman mukaan määritellä mikä tahansa jotenkin EU-huippukokousten “ja muiden tapahtumien” vastatapahtumien järjestämiseen liittyvä moraalinen tai aineellinen tuki..."

http://www.anarkismi.net/kapis/31terroristeja.htm

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Ilmassa on selvästi sanan- jai ilmaisunvapauden sekä yksilön toimintaa rajoittavaa henkeä. Mitkä pahan voimat taustalla juonivat, on minulle arvoitus. Paljon on tuotu keskusteluissa esille markkinavoimia ohjailevia gobaalisaatiota ajavia rahapiirejä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No huh huh.
Mihinköhän tässä vielä ollaan menossa... yhdet paasaavat suu vaahdossa viharikoksista, mutta harva nostaa näitä ihan meidän perusoikeuksiamme uhkaavia asioita esiin! Onneksi meillä on sellaisiakin kansalaisia kuin vaikkapa sinä, Elina :)

Dr.Feelgood (nimimerkki)

Elinaa on vaikeampi haukkua rasistiksi ja kuitata kritiikki sillä.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Kiitos Helena, sanasi lämmittävät mieltä.

Vapaan tiedon hedelmää maistettuaan,en voi kuvitella ihmisen elämää sensuurin viidakossa.

Tohtori Hyväololle, meikää saa haukkua rasistiksi niin paljon kuin sielu sietää, sillä rasisti en ole koskaan ollut enkä tule olemaan. Asiat tapelkoon, älköön ihmiset.

Visitor (nimimerkki)

"Venäjä käyttää viharikoslakia toisinajattelijoiden vainoamiseen"

Ei kai tämä mikään yllätys ollut?

"NED kun on toiminut melko laajalti jo Reaganin ajoista asti ympäri maailmaa, myös Venäjällä, useine apujärjestöineen sekä instituutteineen ja rahoittanut erilaisia järjestöjä Itä-Euroopasta edeten pitkin Aasiaa aina Kiinaan ja Thaimaahan asti."

"Kannattaisi ehkä tutustua, jos on tuntemattomaksi jäänyt, myös NED:n agendaan jonka kerrotaan olevan pääasiassa Yhdysvaltojen taloudellisten etujen ajaminen keinovalkoiman ollessa melko laaja. Joissain Etelä-Amerikan maissa NED:iin yhteydessä olevia järjestöjä on lopetettu ja ajettu ulos maista, sama trendi saattaa olla siirtymässä Aasian puolelle, kenties Venäjällekin. Tietyn tyyppinen tunkeutuminen maiden sisäisiin asioihin saattaa aiheuttaa myös kyseisissä maissa kurin tiukentumista ja kansalaisten oikeuksien tukahduttamista. Kiinassa ollaan melko hyvin perillä NED:in toiminnasta siellä ja Tiibetissä, mistä englanninkielisen Wikipediankin sivusto kertoo. Myös sivusto "National Endowment for Democracy - SourceWatch" on seurannut järjestön toimintaa."

http://kaakkuriniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/5123...

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Ei ollut. Neukkuaikana vitsin kertomisesta sai 10 vuotta pakkotyötä Siperiassa. Tämä on varoitus meille suomalaisille valmisteilla olevasta, toisinajattelijoiden vainot mahdollistavasta Lex Braxista.

Luin kommenntisi koskien NED:iä silloin aikoinaan Kaakkuriniemen blogissa. Kiitos infosta, en ollut aiemmin tietoinen ko hommasta.

Visitor (nimimerkki)

Heitin aiemmin tuonne Kaakkuriniemen mainioon "Euroblogiin" tuon "NED-sedän" toiminnan huomioiden hieman huumorilla kommentin...

"Oikeastaan kirjoituksesta puuttui vain maininta, että EU ei ole mikään oikea demokratia, vaan suuri kulissi ja demokratiavaje. Ehkä Venäjän tai demokratiasta huolissaan olevien venäläisten pitäsi perustaa joitakin järjestöjä vaikka Kremlin tuella ajamaan demokratiaa Euroopan unionissa ;-)

Nythän EU alkaa muistuttamaan kohta jotain...no päätelkää itse..."

http://kaakkuriniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/5270...

Harri Rautiainen

Sarjassamme kiellettyä neuvostotaidetta:
1920-luvulla nuori neuvostotaiteilija oli saanut työnsä "Lenin Varsovassa" taidenäyttelyyn Moskovassa. Maalauksessa Leninin vaimo Nadežda Krupskaja lojuu divaanilla ja päällään makaa mies. Tulee kansankomissaari ja tarkastelee työtä valppaasti kysyen taiteilijalta: "Mutta eihän tuo ole Lenin?" Vastaa tämä: "Ei, Lenin on Varsovassa".

Lienee turha kertoa, että tämä lahjakas taiteilija ei enää koskaan maalannut yhtäkään taulua. Eikä tehnyt mitään muutakaan.

Gunnar Lahti

Suomen hallitus todellakin ryhtyi näin vaalien alla nopeasti kyhäämään "viharikoslakia". Kyseisen mahdollisen uuden lain tarkoituksena on vain toimia poliittisena aseena. Lailla on tarkoitus tukahduttaa "vääriä" mielipiteitä esittävät henkilöt ja kirkastaa "oikeita" mielipiteitä esittävät. Tasa-arvoa ja yhteiskuntarauhaa laki ei edistä. Jos laki hyväksytään, sitä todennäköisesti tullaan käyttämään aseena vaalitaistossa, ja todennäköisimmin Perussuomalaisia vastaan.

Terminä "viharikos" on onneton. Rikos on aina teko, ei tunne. Viha on tunne ja nyt termillä "viharikos" aiotaan tunne kriminalisoida.
Näyttää siltä, että motiivi olisi "viharikoksen" tunnusmerkki. Väitän, että motiivia on mahdotonta pitävästi todistaa. Esimerkiksi rikoksen uhrin etninen tausta ei ole mikään sitova todiste motiivista.

Tämä uusi mahdollinen laki tulee viemään Suomen yhä lähemmksi totalitaarista valtiota. Suomesta on tulossa uusi Neuvostoliitto. Toivottavasti eduskunta on hallitusta järkevämpi ja hylkää lakiesityksen.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Täyttä asiaa hyvin tiivistettynä! Kiitos kommentista Gunnar.

Kuulin ensimmäistä kertaa viharikoslaista viime keväänä. Olin tyrmistynyt, eihän tunteita voi kriminalisoida, ne pitää kanavoida. Vaistoni sanoi heti, että tämän lain tarkoitus tai vähintään seuraus on poliittisesti epäkorrektien mielipiteiden tukahduttaminen.

Neuvostoliitosta muuttaneena tuli sama mieleen mistä Sinäkin puhut. Äänestäkäämme ensi vaaleissa parempi hallitus ja eduskunta, nykyiset eivät ajattele suomalaisten parasta, vaan hännystelevät eurostoliittoa.

Toimituksen poiminnat