Pohjantähden alla "Jos voit avata solmun kielelläsi, älä käytä hampaita" - itämainen sananlasku

Suomi tarvitsee nettiaktivisteja

  • T-paidan teksti: Yhtenäinen Venäjä. Kuva: Aleksei Navalnyin blogi.
    T-paidan teksti: Yhtenäinen Venäjä. Kuva: Aleksei Navalnyin blogi.

Eilen illalla viidestä seitsemään tuhatta ihmistä kokoontui osoittamaan mieltä Putinia vastaan Moskovassa. He olivat vihaisia edellisen päivän parlamenttivaalien tuloksesta ja vaativat Putinin pidättämistä. Samaan aikaan myös pääministerin syntymäkaupungissa, Pietarissa nettisukupolvi osoitti mieltä kokoontumalla sankoin joukoin kadulle. Yhtä monilukuista poliittista protestia ei Venäjällä olla kertaakaan nähty Putinin 12-vuotisen valtakauden aikana.

 

Pienemmistä mielenosoituksista poiketen, joita Moskovassa järjestetään aika ajoin, kadulle eivät tällä kertaa kokoontuneet kommunisti-mummot tai nationalisti-nuoret. Nyt asialla olivat opiskelijat ja koulutetut nuoret, venäläinen nettisukupolvi, joka laskeutui blogosfääreistä  maan kamaralle pitämään Putinin hallituksen vastaisia “vihapuheita”.

 

“Omonin joukot näyttivät todella pelokkailta, se oli lähihistorian eräitä harvoja hetkiä kun he joutuivat kasvotusten täysin kontrolliin alistumattoman kansanjoukon kanssa”, kuvasi tilannetta eräs toimittaja.

 

Kun kansanjoukko suuntasi marssinsa kohti Kremliä, poliisi turvautui pamppuihin ja pidätti 300 henkeä, heidän joukossaan Aleksei Navalnyin, mielenosoituksen sankarin.

 

Aleksei Navalnyi ylläpitää RosAgit-sivustoa, joka on “hallituksen vastaisen propagandan vapaa design studio”, kuten sivuston pitäjä itse määrittelee. Se on yksi niistä uusista nettisivustoista, jotka ovat synnyttäneet erityisen yhteiskunnallisen osallistumisen muodon, internet-aktivismin. Sivustolta voi tulostaa iskulauseita, kuten, “Yhtenäinen Venäjä – roistojen ja varkaiden puolue”, tai julisteita joiden tekoon Navalnyi kannustaa nettikansaa järjestämällä julistekilpailuja.

 

Moskovan esikaupunkialueella asuvat Sergei ja Aleksandr ovat tyypillisiä nettiaktivisteja, molemmat ovat noin 30-vuotiaita, koulutettuja ja kohtuullisen hyvin toimeentulevia epäpoliittisia perheenisiä. Toinen on insinööri ja toinen on liikemies. He olivat ennen Duuman vaaleja levittäneet asuinpaikkansa keskustaan, korkean talon seinälle lakanan, jossa luki metrin korkuisin kirjaimin:

 

“Äänestäkää huijareiden ja varkaiden puoluetta. Kunnioittaen, teidän alkoholisti- kaupunginjohtajanne”

 

Kun kaupungin viranomaiset repivät banderollin alas, Aleksandr ja Sergei tulostivat netistä iskulauseita ja rupesivat jakamaan lentolehtisiä kadulla. Eräs toimittaja kyseli, mikä saa kaksi perheellistä miestä hiiviskelemään öisin, ripustelemaan poliittisia julisteita ja jakamaan lentolehtisiä. Aleksandr vastasi, että hän on kyllästynyt nälvimään netissä Putinia, tuli tunne että pitää tehdä jotakin ja antoi toimittajalle lentolehtisen, jossa luki:

 

“Eräänä päivänä lapsesi kysyy: “Isä, mitä sinä teit silloin kun roistot ja varkaat ryöstivät maatamme?”

 

Nettiaktivistit on leimattu nettihäiriköiksi, vandaaleiksi, vihanpuhujiksi ja kansankiihottajiksi, mutta agitguru Aleksandr Navalnyi toteaa rennosti : “Tätä hommaa voi tehdä ilman paineita, viihteenä ja nautiskellen”.

 

No miten on, suomipojat ja -tytöt, politiikan tekeminen voi olla myös hauskaa ja luovaa, siispä kuka keksii osuvimman sloganin, vääntää hauskimman poliittisen vitsin tai suunnittelee parhaan Kataisen hallituksen vastaisen julisteen?

 

Badu & Suomipojat heittää haasteen “Tuu tuu tuu markka takaisin” biisillä:

 

Hyvää itsenäisyyden muistopäivää kaikille! Elina

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Nyt nähdään demokratian voima suhteessa harvainvaltaan. Arabimaissa diktaattorit kaatuilevat, Venäjällä hermostuvat, toistaiseksi, muuten vain. Kiina on aivan varuillaan nettivallankumouksen varalta.

Suomi, demokraattinen maa, antaa porukan hillua netissä(kin) vapaasti, koska meillä siihen on varaa. Meillä nimittäin valta on jo kansalla, vaikka ei sitä tyhmempi heti huomaa.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Suomessa valtakunta on onnistuttu jotenkuten pitämään yhteisenä asiana, ainakin tavallisten kansalaisten kesken. Vallanpitäjät kyllä haluaisivat sensuroida netinkin, ja ilmeisesti pistää meidät kaikki avovankilaan.

Muistetaanpa vain vaikka Tuomiojan elokuiset kommentit tuliaseista ja Internetin anonymiteetistä.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

"Nyt nähdään demokratian voima suhteessa harvainvaltaan"

Tuomo, Suomessa on puoluejohtajien harvainvalta. Puoluekuri takaa sen, että voimme puhua vain puolueparlamentarismista. Ja valtion toimia hallinnoivat puoluepoliittisin perustein nimitetyt virkamiehet.

Palkintovirat ovat usein poliittista korruptiota, joka eroaa venäläisen korkean virkamiehen korruptiosta vain siinä, että venäläinen korruptio on näkyvää, mutta suomalainen rakenteellista.

Mutta ainahan voi parantaa, kansanvaltaa pitäisi lisätä sitovilla kansanäänestyksillä. Kansan olisi kuulunut päättää Itsemääräämisoikeuden luovuttamisesta EU:lle, eli jäsenyyden sementoiminen perustuslakiin tehtiin kabinettipolitiikan keinoin, ilman mitään julkista keskustelua. Se ei ole demokratiaa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Olet kovin luottavainen sen suhteen, että sitova kansanäänestys olisi parannus. Minä puolestani en usko ollenkaan, että tämä katajainen mutta luvattoman helposti laiskistuva kansa jaksaisi vääntäytyä uurnille jonkin hallinnollisen knoppikysymyksen vuoksi. Ja jos äänestysprosentti on esim. 45, voidaanko siitä seulottu ehkä hyvinkin niukka enemmistö nimetä "kansan tahdoksi"?

Edustuksellinen demokratia merkitsee käytännössä puolueita, jotka tarjoavat edes otsikko-tasoista tietoa jäsentensä mielipiteistä. Onpahan jonkinlainen pohja lähettää edustaja parlamenttiin, jos tietää hänen lukeutuvan vaikkapa kristillisdemokraatteihin - sen sijaan, että listalta löytyisi vain "Mirkku Vantaalta" hymyilevine kasvokuvineen.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

...laiskistuva kansa jaksaisi vääntäytyä uurnille jonkin hallinnollisen knoppikysymyksen vuoksi...

Tuomo, en missään nimessä tarkoita, että jokaisesta lainmuutoksesta kansaa pitäisi juoksuttaa uurnilla, ainoastaan kansakunnan tärkeimmissä kansainvälisissä ja sisäpoliittisissa kysymyksissä. Ja luonnollisesti sellaisissa asioissa jotka puhuttavat ja jakavat voimakkaasti mielipiteitä.

Mutta paikallishallinnon ja kuntien tasolle kansanäänestykset on kuin luotu. Yhteisön jäsen pääsee vaikuttamaan ympäristöönsä ja sen muutoksiin välittömästi, suoraan - se on parasta yhteisöllisyyttä, aktivoivaa ja osallistuvaa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Huomaan kantojemme lähentyvän! Eikö päätösvalta voisikin olla toisaalta paikallista, toisaalta eurooppalaista? Nykyisellään byrokratiaa todellakin on liikaa; kuulostaisiko liian rajulta ruksata pois nimenomaan kansallisen parlamentin organisaatiolaatikko?

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

"...kuulostaisiko liian rajulta ruksata pois nimenomaan kansallisen parlamentin organisaatiolaatikko?"

Tuomo, kuulostaa tosi pahalta, koska samalla menetetään taloudellinen päätösvalta omiin tuloihin. Olisimme kuin Baltian maat NL:ssa aikoinaan, niillä oli korkein työmoraali ja bkt, mutta 90% meni Moskovaan ja sieltä sellaisille alueille jaettavaksi, jossa ilmainen ylläpito vain rappeutti kansoja entisestään. Sellainen menettely rappeutti myös balttien työhaluja ja lopulta kaikkien tasavaltojen työmoraali oli rappiolla. Eikä kellään ollut hyvä olla.

Kimmo Rantanen

Kansa ei vastaa mitenkään äänestyksistään, politikot joutuvat vastaamaan kansanpuolesta.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Kimmo Rantanen -" Kansa ei vastaa mitenkään äänestyksistään, politikot joutuvat vastaamaan kansanpuolesta."

Sehän tässä edustuksellisessa demokratiassa onkin ongelma, kansa ei saa vastata mitenkään äänestyksistään, vaan joutuu luottamaan edustajansa lupauksiin. Kuten viimeisimmät ek-vaalit osoittivat, ehdokkaat valehtelivat ja huijasivat äänestäjiään, mitä takinkäännöksikin kutsutaan, eikä puolen miljoonan kansalaisen tahtoa huomioitu laisinkaan. Törkeimmät hallitusneuvottelut nais/miesmuistiin.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Onhan meilläkin yksi ja sama puolue ollut hallituksessa yli 30-vuotta ilman katkoksia. Eikä kukaan epäile etteikö Suomessa ole demokraattinen järjestelmä,vaikka vaalien tarkoitus on vain äänestää sille yhdelle puolueelle uudet hallituskumppanit. Venäjällä on vielä pitkä tie tällaiseen demokratiaan.

Ko. puolueella on jopa oma tv-kanava valtion tv-yhtiön kanavanipussa. Ja netti on ainoa paikka missä tämmöstä voi pohtia Suomessakin.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

“Eräänä päivänä lapsesi kysyy: Isä, mitä sinä teit silloin kun roistot ja varkaat ryöstivät maatamme?”

Tätä samaa tulevat kysymään myös suomalaisten lapset. Ja myös äideiltään.

Ja aivan liian moni tulee vastaamaan "hyödyin matalista koroista", "äänestin persuja", "käytin hyväksi typerää sosiaaliturvaa" ...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

“Eräänä päivänä lapsesi kysyy: Isä, mitä sinä teit silloin kun roistot ja varkaat ryöstivät maatamme?”

Määrittele roisto ja ryöstäminen, poikaseni.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

"Määrittele roisto ja ryöstäminen, poikaseni."

Helppo nakki tälle tyttöselle.
Roisto on maan itsenäisyyden talousblokille luovuttanut parlamentaarikko ja kansallisomaisuuden suurpäomalle myynyt virkamies. Ryöstö on kansa ilman omaisuutta, luonnonvaroja ja pohjavesiä. Ryöstö on parhaillaan käynnissä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tuota siis tarkoittaa esittelytekstisi ilmaus "metsäläinen mieleltäni". Mutta miten voit samaan aikaan antaa takuun "kosmopoliitti sielultani", jos haluat sulkeutua kansainväliseltä bisnekseltä? Suomi on jo satoja vuosia elänyt ulkomaankaupalla, ja siksi joutunut ottamaan jopa globaalit suhdanteet huomioon.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

"Mutta miten voit samaan aikaan antaa takuun "kosmopoliitti sielultani", jos haluat sulkeutua kansainväliseltä bisnekseltä?"

Hyvä Tuomo, annan vaikka oikean käteni vakuudeksi, mutta vapaata kansainvälistä kanssakäymistä, niin kaupallisia kuin kulttuurisia suhteita, ei mikään luonnonvoima voi pysäyttää. Ne ovat aina olleet ja tulevat olemaan jokaisen kansakunnan elinehto ja kehittymisen edellytys.

EU-koneisto on nyt vaan niin rakennettu, että sen elinehto on säädellä, normittaa, tasapäistää ja monokulturisoida kansallisvaltioiden taloudet ja elintavat keskenään. Sellaisen blokin, liiton, se pitää kasassa vain autoritarismilla, mikä on jo nähtävissä monilla elämän eri sektoreilla.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Heh, heh. Hieno symbolinen kuva, Elina!

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Halonen pitää viimeisiä linnanjuhlia rengeilleen ja alamaisilleen, joten Halonen- Putin linjan mukaisesti voisimme kunnioittaa kotoista sixpack- hallitustamme nimellä Yhtenäinen Suomi.

Yhtenäinen Venäjä ja Yhtenäinen Suomi; mikä voisikaan osuvammin kuvata maidemme johtajien ystävyyttä ja puolueiden linjatkin ovat vielä hyvin samanlaisia. Vaalitappiosta huolimatta valta pidetään keinolla millä hyvänsä ja politiikassa mikään ei muutu.

Meillä on riittänyt opposition leimaaminen rasisteiksi, kun taas Putin joutui käyttämään väkivaltaa ja väärentämään vaalituloksia. Putin- Halosen linjan mukaisesti virallinen Suomi ei kuitenkaan ole sanallakaan puuttunut Venäjällä tapahtuneisiin satojen poliitikkojen ja toimittajien murhiin, vaan hymyssä suin on kuljettu käsi kädessä.

Melko piankin voi Venäjällä nousta valtaan demokraattinen oppositio ja se ei varmasti muistele hyvällä Suomen veljeilyä Putinin terrorikoplan kanssa.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Miksi peräänkuluutan nettiaktivisteja? Koska valtakunnallinen media manipuloi ankarasti. Rahamafian piikkiin. Koska Suomea ryöstävät ja politiikkojamme huijaavat kansainväliset suurpelurit. Tarvitsemme Kari Suomalaisen kaltaisia mielikuvamuokkaajia vastapainoksi viralliselle propagandalle.

Hovinarrit, karisuomalaiset totuudenpuhujat, on savustettu vatamediasta pois, siksi netti ja ruohonjuuritason toiminta on ainoa keino paljastaa rosvous myös "kympin tytölle", niille jotka kyseenalaistamatta uskovat auktoriteetteihin ja ahkeroivat ollakseen heille mieliksi.

On vaikea löytää yhtä hyväuskoista kansakuntaa kuin suomalaiset. Sain melko kattavan otannan suomalaisesta kansanluonteesta (heimoerot huomioiden) kun vastaanotin Krimillä 300 omaa turistia viikossa puolen vuoden ajan, päälle vielä saman verran muiden matkatoimistojen asiakkaita. Lisäksi matkanjohtajana suomalaisille kymmenen vuoden ajan eri kulttuureissa.

Elina Jämsän blogissa, joka kannaatta lukea esimerkkinä "kympin tytön" tai kiltin tytön syndroomasta, ihan miten haluatte, on M.Lehtipuun tokaisu, joka kannattaisi ottaa vakavasti:

"Missään muussa maassa ei suhtauduta ihan pesunkestäviin huijareihin samanlaisella naiiviudella kuin Suomessa."

Suomalaisista pidetään maailmalla. He eivät halua pahaa muille ja luulevat etteivät muutkaan halua pahaa heille. Mutta ehei, maailma on totta!

Kiltteys on kirous. Ilman tervettä epäluuloa. Kiltteys on itsetuhoista. Ilman tervettä laskelmointia.

Nyt on Suomi tekemässä hallaa kilteyttään, ihan kaikille Suomessa vakinaisesti asuville kansallisuuksilleen, kun se ei puolusta kansallisia etujansa. Me mamut olemme valinneet tämän maan suomalaisten takia, Me mamut olemme täällä vapaaehtoisesti, koska tämä yhteiskunta toimii. Ja se toimii koska täällä toimii ihmisten välinen koordinointi- ja yhteistyö.

Se, että meidän turvapaikkapoltiikkaa koordinoi peräkamareista repäisty lauma hyväuskoisia sossuhyysäreitä, jotka kotouttavat täyttämään vain kela-papeteita, eikä yrittäjä-tunnusten hakupapereita ja tekevät ihmisistä sossuhuijareita, vaikka nämä olisivatkin tulleet alunperin vilpittömin mielin, ei helkutissa tee tätä syysteemiä arvostelevista rasisteja, eikä ole mamujenkaan vika, että heidät syrjäytetään suoraan sosturvaverkkoon. Mutta kansainvälinen muuttoliike on suurempi aihekokonaisuus, eikä siitä tässä yhteydessä enempää kuin se, että tarvitsemme lisää vaihtoehtjournalismia ja sille näkyvyyttä.

Toimituksen poiminnat